CHILE

Chilessä elämänrytmi on rennonletkeä, mutta viinit valmistetaan partaveitsen terävällä tarkkuudella. Ne ovat usein puhdaspiirteisiä, ruokapöydässä monikäyttöisiä ja lisäksi lompakkoystävällisiä. Pitkän ja kapean viinimaan helmet heijastavat kasvavissa määrin alkuperäänsä. Viineistä löytyy luonteikkuutta.

Viinikulttuuri

Viini on osa chileläistä arkea ja ruokakulttuuria. Punaviinit täydentävät grilliruokia ja lammasaterioita, valkoviinit raikkaita mereneläviä ja kevyitä salaattiruokia. Viiniä nautitaan niin arjessa kuin juhlassakin, ja paikalliset viinitilat tarjoavat usein mahdollisuuden maistella viinejä suoraan tarhoilta.

Viinin valmistus

Viininvalmistuksessa korostetaan puhtautta ja rypäleen ominaispiirteitä: rypäleet poimitaan usein käsin ja käyminen tapahtuu tyypillisesti terästankeissa aromien säilyttämiseksi. Laadukkaimmat punaviinit kypsytetään tammitynnyreissä, mikä tuo viineihin syvyyttä ja rakennetta. Chilen tunnetuimpia ja viljellyimpiä rypäleitä ovat Cabernet Sauvignon, Carmenère, Merlot ja Syrah punaviineissä sekä Sauvignon Blanc ja Chardonnay valkoviineissä. Viinityylit vaihtelevat raikkaista ja hedelmäisistä valkoviineistä täyteläisiin ja mausteisiin punaisiin.

Maaperä ja ilmasto

Chilen viinialueet sijoittuvat Andien juurelle ja Tyynenmeren rannikon välille. Välimerellinen ilmasto, aurinko ja kuiva maaperä yhdessä viilentävien merituulten kanssa luovat erinomaiset olosuhteet viinintuotantoon. Maaperä vaihtelee savesta hiekkaan ja soramaahan, mikä antaa viineille monipuolisia makuprofiileja.