PROVENCE

Roseeviinit ovat Provencen viinien ehdoton vetonaula ja tunnetuin tuoteryhmä. Kauniin heleän roseen väriset viinit ovat makumaailmaltaan herkän punamarjaisia, kypsän persikkaisia, hillityn kukkaisia, ja voipa maussa aistia myös ne kuuluisat Provencen yrtit ja laventelin huumaavat aromit, joita kasvaa viinitarhojen läheisyydessä. Ehdottomasti viljellyin rypäle Provencessa on Grenache, joiden lisäksi Cinsault ja Syrah ovat myös varsin yleisiä.

Viinikulttuuri

Ranskan Riviera sekä roseeviini ovat erottamaton pari, ja alueen viinikulttuuri onkin pitkälti sen ympärille rakentunut. Nizzansalaatti kaupungin lukemattomien ravintoloiden terasseilla lasillisella roseeviiniä on omiaan elämästä nauttimiseen ja mutkattomaan herkutteluun. Roseeviini on myös oiva pari alueen suurimman kaupungin Marseillen satamista lähtöisin olevalle Bouillabaisse-kalakeitolle.  

Viinin valmistus

Roseeviinin lisäksi Provencessa valmistetaan myös erinomaista valko- ja punaviiniä, jotka ovat suurelle yleisölle tuntemattomampia, mutta joiden suosio on viime vuosina ollut kasvussa.  

Maaperä ja ilmasto

Provencen viinialueeseen vaikuttavat sekä Välimeri että pohjoisessa kohoavat Alpit. Erityisen merkittävä on Mistral-tuuli, joka puhaltaa vuorilta mereen päin viilentäen ja kuivattaen viinitarhoja. Maaperät vaihtelevat kalkkikivestä liuskekiveen, mikä tuo erilaisia vivahteita viineihin.