ITALIA

Italia on yksi maailman suurimmista viinintuottajista, ja sen viinityylit vaihtelevat pohjoisen raikkaista Pinot Grigioista Toscanan täyteläisiin Sangioveseihin ja etelän hedelmäisiin Primitivoihin ja Nero d’Avoloihin. Kuohuviineistä tunnetuin on Venetossa valmistettava Prosecco.

Viinikulttuuri

Viini on Italiassa olennainen osa arkea ja ruokapöytää. Se täydentää aterioita ja yhdistää ihmisiä, olipa kyseessä perheen yhteinen sunnuntailounas tai juhla ystävien kanssa. Paikalliset ruoat ja viinit kulkevat käsi kädessä: lasi Chiantia tekee täydellisen parin Bistecca alla Fiorentinan kanssa, ja Barolon moniulotteisuus täydentää herkullisesti Piemonten tryffelipastaa.

Viinin valmistus

Italian kaikki 20 maakuntaa ovat samalla viinialueita. Viinialueet sisältävät lukemattomia ala-alueita ja niiden viinityyppejä, joten maassa riittää persoonallista maisteltavaa. Jokaisella alueella on omat perinteensä ja tunnusviininsä. Toscanassa loistaa Sangiovese, Piemontessa Nebbiolo, Sisiliassa Nero d’Avola ja eteläisessä Apuliassa Primitivo. Modernit valmistusmenetelmät yhdistyvät perinteisiin, ja monet italialaiset viinitilat pitävät kiinni sukupolvelta toiselle siirtyneistä tavoista.

Maaperä ja ilmasto

Italian viinialueet ulottuvat Alppien juurelta aina Sisilian ja Sardinian saarten aurinkoisille rinteille. Pohjoisen viileät ja vuoristoiset olosuhteet tuottavat raikkaita, hapokkaita viinejä, kun taas etelän lämpimät ja kuivat ilmastot antavat täyteläisiä ja runsaita makuja. Maaperät vaihtelevat kalkkikivestä ja savesta tuliperäiseen maahan, mikä tuo viineihin monipuolisia ja ainutlaatuisia piirteitä.