ETELÄ-AFRIKKA

Etelä-Afrikan viinien tyylit ovat moninaiset. Viinejä kuitenkin yhdistää hyvä hinta-laatusuhde eri hintaluokissa, myös huippuviineissä. 

Viinikulttuuri

Viini on Etelä-Afrikassa tärkeä osa ruokakulttuuria ja sosiaalista elämää. Punaviinit sopivat erinomaisesti grilliruokien ja lammasaterioiden seuraan, valkoviinit raikkaiden salaattien ja merenelävien kumppaniksi.

Viinin valmistus

Maan tuotantoa ovat perinteisesti hallinneet valkoviinit, joita tehdään kevyen raikkaista aina täyteläisiin ja tammitettuihin makupommeihin saakka. Myös punaviinit ovat nousseet merkittävään rooliin. Niiden tyyli on usein täyteläinen ja runsaan hedelmäinen. Etenkin korkeamman hintaluokan viineissä on lisäksi happojen ja tanniinien antamaa ryhdikkyyttä. Esimerkiksi Pinotage on Etelä-Afrikan oma punaviinilajike.

Maaperä ja ilmasto

Etelä-Afrikka on iso maa, jonka tärkeimmät viinialueet ovat maan lounaiskolkassa Western Capessa eli Länsi-Kapmaalla, lähellä Kapkaupunkia. Alue sopii mainiosti viinintuotantoon, sillä olosuhteet ovat yleistäen välimerelliset, vaikka tarhojen paikat vaihtelevatkin viileän merellisistä sisämaan kuumuuteen. Välimerellinen ilmasto ja vaihteleva maaperä – savi, hiekka ja kalkkikivi – luovat erinomaiset olosuhteet sekä punaviineille että valkoviineille.