PORTUGALI

Euroopan lounaisnurkassa sijaitseva Portugali on vanha viinimaa, jossa valmistetaan lukuisia eri tyylisiä viinejä. Portugalin tunnetuin viinityyli on epäilemättä Portviini – Douro-joen laakson makea, väkevöity klassikko.

Viinikulttuuri

Portviini on klassinen seuralainen juustojen ja jälkiruokien kanssa, mutta myös modernit cocktaileissa hyödynnettävät tyylit kasvattavat sen suosiota. Vaalea vinho Verde sopii kevyiden kala- ja äyriäisruokien kumppaniksi, kun taas Douro ja Alentejo tuovat pöytään voimakkaampia punaisia grillatun lihan seuraksi.

Viinin valmistus

Portugalin viinit saavat aromikkuutta maan lukemattomista omista rypälelajikkeista, joita viljelijät usein suosivat tuttujen kansainvälisten nimien sijaan. Rypäleitä kasvatetaan ympäri maata, joten alueiden erilaiset olosuhteet maistuvat niissä. Portviinin lisäksi Portugali on tunnettu kepeästä Vinho Verdestä, jota nautitaan erityisesti nuorena ja viilennettynä. Dourossa tehdään myös laadukkaita punaviinejä paikallisista rypäleistä, kuten Touriga Nacionalista.

Maaperä ja ilmasto

Portugalin viinialueet ulottuvat Atlantin rannikon viileistä ja kostean vihreistä oloista sisämaan kuumiin ja kuivempiin laaksoihin. Dourossa liuskekivinen maaperä ja jyrkät terassirinteet luovat uniikin ympäristön, kun taas Minhon alueen kosteus ja Atlantin tuulet tekevät Vinho Verdestä raikkaan ja eloisan.