TOSCANA

Punaviinit ovat Toscanan viinien sydän. Alueen viinit ovat usein tyyliltään ryhdikkäitä, mausteisia ja kypsän marjaisia, ja niiden makumaailmassa voi aistia kirsikkaa, luumua, nahkaa, yrttejä ja maanläheisiä vivahteita.

Viinikulttuuri

Toscanan viinikulttuuri kumpuaa alueen historiasta, kukkulaisista maisemista ja ruokaperinteistä. Viini on olennainen osa toscanalaisia aterioita, ja se nautitaan usein paikallisten ruokien, kuten pappardelle al cinghiale –villisikapastan tai bistecca alla fiorentina -pihvin, kanssa. Viinitilat ovat usein perheomisteisia, ja viinin nauttiminen on osa rentoa mutta arvostavaa elämäntapaa, jossa laatu ja perinne kulkevat käsi kädessä.

Viinin valmistus

Toscanassa kunnioitetaan vanhoja menetelmiä, kuten pitkää kypsytystä tammitynnyreissä, monet tuottajat hyödyntävät myös moderneja tekniikoita viinien laadun parantamiseksi. Alueella valmistetaan pääasiassa punaviinejä, mutta myös raikkaita valkoviinejä ja roseeviinejä erityisesti viileämmän rannikon läheisyydessä.  Merkittävin rypälelajike on Sangiovese, jota käytetään muun muassa kuuluisissa Chianti-, Brunello di Montalcino- ja Vino Nobile di Montepulciano -viineissä. Alueella valmistetaan myös ‘supertoscanalaisia’, joissa käytetään kansainvälisiä lajikkeita kuten Cabernet Sauvignon ja Merlot.

Maaperä ja ilmasto

Toscanan viinitarhat sijaitsevat kumpuilevassa maisemassa, jossa maaperä vaihtelee. Alueen korkeuserot ja Välimeren läheisyys luovat ihanteelliset olosuhteet rypäleiden viljelylle. Viinitarhat hyötyvät runsaasta auringonvalosta ja viilentävistä tuulista, jotka auttavat säilyttämään rypäleiden hapokkuuden ja aromikkuuden.