KATALONIA

Katalonia on yksi Espanjan monipuolisimmista viinialueista, ja sen tunnetuimmat viinit ovat kuohuviinit, erityisesti cava. Alue tuottaa myös laadukkaita punaviinejä, valkoviinejä ja roseeviinejä. Viinien makumaailma vaihtelee raikkaasta ja hedelmäisestä täyteläiseen ja mausteiseen. Tärkeimpiä rypälelajikkeita ovat vaaleat Xarel·lo, Macabeo ja Parellada, sekä tummat Garnacha, Tempranillo ja Cariñena punaviineissä. Alueella viljellään myös kansainvälisiä lajikkeita kuten Cabernet Sauvignon ja Merlot.

Viinikulttuuri

Katalonian viinikulttuuri pyörii paikallisen ruuan ympärillä. Cava on suosittu aperitiivi tapasten seurassa ja juhlahetkien kohottaja, kun taas alueen punaviinit sopivat erinomaisesti paikallisten ruokien, kuten escalivada, butifarra ja paella, kanssa. Viiniä nautitaan osana rentoa mutta arvostavaa elämäntapaa, ja viinitilat ovat tärkeä osa alueen matkailua ja kulttuuriperintöä.

Viinin valmistus

Cava valmistetaan perinteisellä menetelmällä, jossa toinen käyminen tapahtuu pullossa – aivan kuten samppanjassa – mikä tuo viiniin hienostuneen kuplarakenteen. Alueella valmistetaan myös innovatiivisia viinejä, joissa hyödynnetään uusia lajikkeita ja menetelmiä. Viinien laatu on tarkasti säädelty, ja alueella on useita DO-alkuperäalueita, kuten Penedès, Priorat ja Montsant.

Maaperä ja ilmasto

Katalonian viinitarhat sijaitsevat vaihtelevassa maastossa – Välimeren rannikon tasangoilta vuoristoisiin rinteisiin. Maaperä vaihtelee kalkkikivestä savimaahan ja liuskekiveen, erityisesti Prioratin alueella, jossa mustanpuhuva llicorella-maaperä antaa viineille niiden ainutlaatuisen intensiteetin. Alueen ilmasto on Välimerellinen, mutta korkeuserot ja tuulet tuovat viinitarhoille viileyttä ja raikkautta, mikä auttaa säilyttämään rypäleiden hapokkuuden ja aromit.