RANSKA

Ranska on viinimaailman klassikko ja suunnannäyttäjä, jonka viinityylit vaihtelevat kepeistä kuohuviineistä voimakkaisiin punaviineihin. Maan monimuotoinen ilmasto ja maaperä tarjoavat täydelliset olosuhteet lähes kaikille viinityypeille. Samppanjat, Burgundin elegantit Pinot Noir- ja Chardonnay-viinit sekä Bordeaux’n täyteläiset punaviinit toimivat esikuvina viineille ympäri maailman.

Viinikulttuuri

Ranskan viinit ovat erottamaton osa maan kulttuuria ja ruokaperinteitä. Viinilasillinen on luonteva kumppani niin arkiselle illalliselle kuin juhla-ateriallekin. Bordeaux’n entrecôte, Burgundin coq au vin ja Provencen bouillabaisse ovat esimerkkejä ruoista, joiden makumaailmat kietoutuvat saumattomasti alueiden viineihin. Viini on Ranskassa osa elämäntapaa – paikallisten torien, bistrojen ja viinitupien tunnelmaa on vaikea kuvitella ilman sitä.

Viinin valmistus

Ranska on edelläkävijä viininviljelyssä ja viininvalmistuksessa. Moni kansainvälinen käytäntö, kuten alkuperämerkinnät ja appellaatiojärjestelmä (AOC), on saanut alkunsa Ranskasta. Alueilla panostetaan sekä perinteisiin että nykyaikaisiin menetelmiin: esimerkiksi Burgundissa korostetaan terroiria ja yksittäisten tarhojen luonnetta, kun taas Bordeaux’ssa sekoittamisen taidolla luodaan tasapainoisia ja moniulotteisia viinejä.

Maaperä ja ilmasto

Ranskan viinialueet kattavat lähes koko maan, joten myös maaperät ja ilmasto vaihtelevat suuresti. Pohjoisessa Champagne hyötyy viileästä ilmastosta ja kalkkipitoisesta maaperästä, kun taas etelässä Provence ja Languedoc nauttivat välimerellisestä lämmöstä ja runsaasta auringosta. Maaperän monimuotoisuus – savi, kalkkikivi, liuskekivi ja sora – tarjoaa pohjan viineille, joiden kirjo on yhtä monipuolinen kuin itse maa.