ESPANJA

Espanja tunnetaan erityisesti Riojan punaviineistä, jotka valmistetaan pääasiassa Tempranillo-rypäleestä ja vaihtelevat kevyen marjaisista pitkään kypsytettyihin, syvän mausteisiin viineihin. Espanja on myös sherryn, cavan, riberan punaviinien ja galician albariñon kotimaa.

Viinikulttuuri

Viini on Espanjassa tiiviisti sidoksissa ruokaan ja seurusteluun. Tapaskulttuuri ja lasi viiniä kulkevat luonnollisesti yhdessä – kevyt cava toimii alkupalojen seurassa, kun taas lasillinen riojaa täydentää täydellisesti grillattua lihaa tai chorizoa. Atlantin rannikon merenelävät löytävät raikkaan kumppanin albariñosta. Viini on osa rentoa elämäntapaa ja arjen nautintoja.

Viinin valmistus

Espanjassa on panostettu moderneihin viininviljelyn ja -valmistuksen menetelmiin. Esimerkiksi punaviinin rypäleet saatetaan korjata entistä aiemmin, jolloin viini saa niistä raikasta hapokkuutta. Yksi iso ilmiö on luomu. Espanjan kuivat, aurinkoiset ja usein tuuliset olosuhteet ovat luomuviljelylle ihanteelliset, joten maassa on maailman laajimmat luomutarhat. Rypäleistä Espanjan oma arvolajike Tempranillo on edelleen suosituin, mutta ei ainoa kiinnostava lajike. Esimerkiksi Garnacha on noussut arvoonsa, ja siitä tehdään sekoitusten ohella yhden lajikkeen viinejä.

Maaperä ja ilmasto

Erilaisten viinityylien runsaus Espanjassa perustuu maantieteellisesti laajan maan monipuolisiin ilmasto-olosuhteisiin, muun muassa Atlantin ja Välimeren erilaisiin ilmastoihin, mutta myös suuriin korkeuseroihin. Maaperä vaihtelee liidusta savimaahan ja liuskekiveen, mikä antaa viineille erilaisia luonteita. Näiden tekijöiden ansiosta Espanja tarjoaa viinejä jokaiseen makuun.