DOURO

Douro on yksi Portugalin tunnetuimmista ja historiallisimmista viinialueista, joka tunnetaan erityisesti kuuluisien portviinien kotina. Alue tuottaa myös yhä enemmän korkealaatuisia punaviinejä ja valkoviinejä, jotka ovat saaneet kansainvälistä huomiota. Viinien makumaailmassa korostuvat tumma marjaisuus, mausteisuus ja täyteläisyys. Tärkeimpiä rypälelajikkeita ovat Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinta Barroca ja Tinto Cão.

Viinikulttuuri

”Quintat” eli paikalliset, perinteiset viinitilat ilmentävät loistavasti Douron viinikulttuuria. Portviini on alueen ikonisin viinityyli, jota nautitaan usein jälkiruokien kanssa tai sellaisenaan juhlahetkinä. Kuivat Douron viinit ovat nousseet suosioon erityisesti ruokaviineinä, ja ne sopivat erinomaisesti esimerkiksi grillatun lihan, riistan ja voimakkaiden juustojen kanssa. Viini on olennainen osa paikallista elämäntapaa ja vieraanvaraisuutta.

Viinin valmistus

Portviini väkevöidään lisäämällä viiniin rypäletislettä käymisen aikana, mikä pysäyttää käymisen ja säilyttää viinin luonnollisen makeuden. Viiniä kypsytetään joko suurissa tynnyreissä tai pulloissa, riippuen tyylistä (esim. tawny, ruby, vintage). Kuivien viinien valmistuksessa korostetaan rypäleiden moniulotteista makumaailmaa ja tasapainoa, ja monet tuottajat panostavat terroirin ilmentämiseen ja lajikeviinien kehittämiseen.

Maaperä ja ilmasto

Douron viinitarhat sijaitsevat jyrkillä rinteillä mutkittelevan Douro-joen varrella. Maaperä on pääosin liuskekiveä, joka varastoi lämpöä ja auttaa rypäleiden kypsymisessä. Alueen kuuma ja kuiva ilmasto sekä jyrkät rinteet luovat haastavat mutta ainutlaatuiset olosuhteet viininviljelylle. Vähäinen sademäärä ja voimakas auringonpaiste synnyttävät intensiivisiä ja rakenteeltaan voimakkaita viinejä.